donderdag 7 februari 2013

As January goes, so goes the year. Geldt dat voor alle handel?



Een senior indexanalist van S&P bezigt graag een zelfbedachte beurswijsheid: ‘As January goes, so goes the year’. De statistische feiten heeft hij aan zijn zijde. In de laatste 84 jaar hebben de Amerikaanse aandelenmarkten 61 keer de koersrichting van de eerste maand vastgehouden; een score van maar liefst 73%.

Voor 2013 luidt de algemene verwachting dat het een goed aandelenjaar gaat worden. Koppelen we de cijfers van afgelopen maand aan de statistieken hierboven, dan lijkt dat vermoeden knap plausibel. De lichten voor aandelen staan op groen. Ook al waren de handelsvolumes aan de lage kant, de maand januari vertoonde in de VS de hoogste instroom in aandelenfondsen sinds 2001.

Positief sentiment

Ook in Europa is sprake van een ontluikend positief sentiment — en niet alleen op de aandelenmarkten. Door een stijging van de rente is er niet langer sprake van een vlucht naar veilige havens. En de euro wint weer terrein ten opzichte van de dollar. Voortekenen die erop kunnen duiden dat de Europese schuldencrisis zijn taaiste periode achter de rug heeft.
De hamvraag is nu of dat besef gaat overslaan naar de reële economie. Sinds jaar en dag veronderstellen we dat de aandelenmarkten een maand of twaalf vooruitlopen op de conjunctuur. Maar nemen we de macro-economische situatie van Europa in aanmerking, dan is het beeld minder rooskleurig. De afwikkeling van de schuldencrisis drukt zwaar op de economische vooruitzichten. En ook op politiek vlak is het nog onzekerheid troef. Hoe pakken de Italiaanse verkiezingen deze maand uit? Gaat de Spaanse regering nu wel of niet een beroep doen op de Europese noodfondsen?

Schizofreen

Eigenlijk is de situatie in Europa tamelijk schizofreen: het sentiment is dan positief, de economische vooruitzichten zijn een heel stuk minder gunstig. ECB-president Mario Draghi doet weliswaar wat hij moet doen — optimisme uitspreken over de economische ontwikkeling in Europa in de tweede helft van dit jaar — maar heeft verder nog maar weinig middelen in handen om werkelijke groei af te dwingen. Europa zal het vooral moeten hebben van een flinke duw in de rug door China en de Verenigde Staten. Daar zijn de vooruitzichten op economische groei een stuk krachtiger.

Herstel

Een positief sentiment op de aandelenmarkten en krantenkoppen over een aantrekkend vertrouwen in de economie zijn mooi meegenomen. Maar daadwerkelijk herstel in Europa moet komen van buiten Europa.

Bron: Financieel Dagblad

Alex Otto is chief investment officer Delta Lloyd Asset Management.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten