donderdag 28 februari 2013

Minister Kamp omarmt FME-initiatief om industrie te versterken

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming hebben gezamenlijk ‘Powered by Dutch Technology' officieel gelanceerd. Met dit initiatief onderstreept de technologische industrie het belang van een krachtige industriële basis in Nederland.
Minister Kamp ontvangt van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming het 'Powered by Dutch Technology'-logo.

Technologie levert een wezenlijke bijdrage aan welvaart en biedt oplossingen voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Minister Kamp: "Het is goed dat de industrie hiermee naar buiten brengt hoe groot de economische kracht van deze sector is en hoe belangrijk techniek is voor onze samenleving."

Het initiatief tot 'Powered by Dutch Technology' komt van FME. Dezentjé: "Nu ook de politiek beseft dat de verdienkracht van Nederland van de industrie moet komen, is dit het moment bij uitstek om de industriële basis in Nederland te versterken. Krachtige belangenbehartiging, nationaal en internationaal, is daarbij noodzakelijker dan ooit."

Powered by Dutch Technology is het label waaronder de Nederlandse technologische industrie de krachten bundelt en projecten organiseert. Volgens de FME-voorzitter "kunnen we zo, als collectief, beter laten zien hoe belangrijk wij zijn voor de economische groei van Nederland, door onze innovaties en export. Daar komt nog bij dat de markt in toenemende mate om totaaloplossingen vraagt. Het is niet efficiënt en niet effectief als elk bedrijf of elke subsector een eigen koers vaart. We moeten als één blok onze prachtige Nederlandse technologische industrie op de kaart zetten."

Onder het label Powered by Dutch Technology gaan bedrijven en branches ketengericht samenwerken. FME is daarin de verbindende kracht. Er wordt gestart met drie clusters die met gezamenlijke lobby en marktbewerking technologische oplossingen bevorderen. Het zijn clusters op het gebied van gezondheidszorg, voedsel en bebouwde omgeving. Minister Kamp: "Voor het vinden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen als het betaalbaar houden van de zorg en het zorgen voor voldoende voedsel en energie zijn we afhankelijk van technologische innovaties".

Bosch lanceert loyaliteitsprogramma voor universele garagebedrijven

Onderdelenleverancier Bosch lanceert een loyaliteitsprogramma voor onafhankelijke garages. Via het programma met de naam ‘Extra’, kunnen Bosch-klanten punten sparen en die inruilen tegen geschenken en andere voordelen.

woensdag 27 februari 2013

Topmec nu ook voor IOS en Android.


Monteurs-tool TopMec draait vanaf vandaag ook op de iOS en Android besturingssystemen van onder andere Apple en Samsung. Gebruikers van TopMec kunnen met de nieuwe software nu ook in- en uitzoomen en swipen.

zondag 24 februari 2013

Digitaal leven, Mevr. Neelie Kroes

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen luidde vorige week de noodklok in wat langzamerhand een heel klokkenspel is van rapporten over het tekort aan digitale vaardigheden onder scholieren. Het rapport concludeert dat een nieuw verplicht schoolvak op het gebied van digitale geletterdheid nodig is. Dat is een goed begin om meer ICT’ers op te leiden, maar er is meer nodig om mensen voor te bereiden op werk en leven in een digitale maatschappij.

Automobilist mijdt tankstation langs snelweg

Automobilisten mijden steeds vaker dure tankstations langs de snelwegen. Mede door de crisis wordt liever een afslag genomen om elders gemiddeld acht tot tien cent per liter benzine te besparen.

vrijdag 22 februari 2013

Zwaargewicht verkocht door team VEAM Bedego

Onze vestiging in Deventer is gespecialiseerd in de advisering en verkoop op het gebied van o.a. bevestigingsmaterialen in de meest uitgebreide zin van het woord.

maandag 18 februari 2013

Universele garages bedreigen dealerpositie

Kiezen voor universelere werkplaats, meer profileren met kwaliteit en meer onderdelenverkoop aan universelen. Dat is het advies aan dealers van Steve Young. De directeur van ICDP, de internationale denktank voor autofabrikanten, treedt zelden naar buiten. Voor Aftersales Magazine maakt hij een uitzondering.
Universele garagebedrijven kunnen op lange termijn een serieuze bedreiging vormen voor de positie van dealerwerkplaatsen en andere erkend reparateurs, is de visie van aftermarketspecialist Young. "De hele structuur van het traditionele dealernetwerk kan worden ondermijnd als universele garages hun marktpositie versterken. Tenminste, als dealers en erkende reparateurs afhankelijk blijven van één merk", zegt hij.
Dealerwerkplaatsen moeten meer inzetten op een breder merkenportfolio, luidt dan ook zijn advies. "Een dalende markt, terughoudende consument, prijstransparantie en hardere concurrentie zorgen voor druk op de margebijdrage uit de werkplaats bij dealers. Dat is ondertussen bij velen een harde waarheid. De tijd is voorbij dat een werkplaats, die hoofdzakelijk op één merk is gericht, voldoende oplevert om het dealerbedrijf overeind te houden. Bovendien is er weinig zicht op margeverbetering bij de verkoop van nieuwe auto’s en ook bij occasions zijn de verdienmogelijkheden kleiner geworden."
"Ander bijkomend fenomeen is dat geautoriseerde werkplaatsen nog moeite hebben met de transparantie van internet en opkomst van nieuwe online-concepten. Daar komt nog eens bij dat dealers te maken hebben met relatief hoge kosten, omdat ze moeten voldoen aan bepaalde merkenstandaards en vastgestelde prijsstellingen."
"Een paar dingen zijn van groot belang in de aftersalesstrategie van dealers: uitbouw van universele werkplaatsactiviteiten en de verkoop van onderdelen aan universele bedrijven en schadeherstellers", vindt hij.


Lees hier het complete artikel in Aftersales Magazine nummer twee >>

Structuur aftermarket verandert


Door de hevige concurrentie in de onderdelendistributie is schaalvergroting en concentratie onvermijdelijk in deze sector. Tot die conclusie komt het Duitse onderzoeksbureau Wolk Aftersales Experts in hun rapport The Car Aftermarket Europe 2012.
Om de stijgende kosten, dalende marges en een sterkere concurrentiestrijd goed het hoofd te kunnen bieden, moeten onderdelendistributeurs het vooral zoeken in schaalvoordelen. Fusies, overnames of samenwerkingsvormen liggen het meest voor de hand, hoewel autonome groei volgens de onderzoekers ook een valide optie is. Lagere onderhoudsintervallen, veranderd wagenpark, voortschrijdende technologie (service call), ander rijgedrag en minder kilometers: het zijn allemaal factoren die van grote invloed zijn op de toekomstige verhoudingen in de aftersalesmarkt.
Een andere belangrijke trend volgens het rapport, is dat autobezitters steeds meer streven naar een verlaging van cost of ownership. In de praktijk betekent dat minder onderhoud en reparatie, maar vooral ook meer aandacht voor goedkoper onderhoud. Daardoor ontstaat meer ruimte voor budgetlijnen en (her)gebruikte of reman-onderdelen.
Kleine en middelgrote auto- en garagebedrijven moeten ook kiezen voor schaalvergroting, mede gedwongen door uitholling van de marges. Volgens de experts van Wolk wordt marketing cruciaal voor universele garages en dealerwerkplaatsen. "Zij kunnen hun omzet nog wel met 25 procent verhogen, ook in deze moeizame tijd. Auto- en garagebedrijven zijn te passief in de benadering van hun werkplaatsklanten."

Lees hier het complete verhaal in Aftersales Magazine nummer twee van dit jaar >>

maandag 11 februari 2013

De werving van deelnemers voor PrimaPrijs.nl verloopt voorspoedig

In de eerste twee weken van de werving door Marike Cras is gebleken dat ruim 1 op de 3 bezochte garagebedrijven de marketingtool PrimaPrijs.nl omarmt.

Marike is tevreden over de score, zeker omdat ook een groot deel van de bezochte bedrijven positief is, maar het een en ander nog even wil overdenken.

Naar verwachting zullen minimaal 60 bedrijven in Friesland deelnemen en gaat het mediaoffensief in april van start.

Binnenkort meer informatie over de voortgang.

zaterdag 9 februari 2013

Goedkoop is duurkoop



Nederlanders klagen graag en veel. Het weer en de trein staan, vooral in combinatie, bovenaan de klachtenlijst. Bij een beetje winters weer rijden er minder treinen, komt de trein te laat of ligt het treinverkeer in grote delen van het land zelfs helemaal stil. Daar wordt zoveel ophef over gemaakt, dat het bij elk incident opnieuw het journaal haalt.

Wonderlijk genoeg was er minder media-aandacht voor het bericht dat spooraannemers en -medewerkers ernstig bezorgd zijn over de veiligheid van het spoorwegennet. ProRail, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud, zou zich bij het aanbesteden van dat onderhoud zó sterk door de laagste prijs laten leiden, dat aannemers zich gedwongen voelen onder de kostprijs te bieden. En dat zou ten koste gaan van de veiligheid en de kwaliteit. Dat die kritiek van binnenuit komt, maakt mij extra bezorgd.

Als de veiligheid van het treinvervoer in het geding is, dan gaat het om veel meer dan de economische waarde, dan zijn mensenlevens in het geding. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat bij onderhoud nog steeds wordt gekozen voor de goedkoopste ‘oplossing’, terwijl de keuze behoort te worden bepaald door de toegevoegde waarde die dat onderhoud oplevert. Daarmee bedoel ik dat het om veel meer gaat dan financieel voordeel op korte termijn. Het gaat om betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Die combinatie vormt de toegevoegde waarde. De Nederlandse onderhoudssector kan dat bieden.

Veiligheid zou vanzelfsprekend moeten zijn. Voor betrouwbaarheid geldt hetzelfde. Maar onderhoud is ook van onschatbare waarde voor de verduurzaming van de samenleving. We zullen op alle vlakken moeten nadenken over de levenscyclus van producten. Al bij het ontwerp moet daar rekening mee worden gehouden. En bij het ontwerp ook moet het onderhoud worden meegenomen.

Natuurlijk begrijpen de onderhoudsbedrijven dat kostenbeheersing, zeker in tijden van economische malaise, belangrijk is. Zij zijn meer dan bereid samen met de opdrachtgevers te bekijken waar die kostenreductie kan worden gerealiseerd. Dat hoeft niet ten koste te gaan van kwaliteit. En het mag nooit ten koste gaan van veiligheid!

Bron: Mevr. mr. I. Dezentjé Hamming-Bluemink voorzitter FME-CWM


Hoe koop je als starter een huis?


Starters moeten de woningmarkt weer in beweging brengen. Maar juist die groep vangt vaak bot bij de bank als ze een hypotheek willen afsluiten. Hoe kun je als nieuweling op de arbeidsmarkt toch een huis kopen?

Kees Dol, onderzoeker volkshuisvesting en woningmarkt aan de TU Delft: "In Nederland hebben we een cultuur dat we altijd alles honderd procent gefinancierd willen hebben"

Kees Dol en Joris Hoekstra onderzochten de voor- en nadelen van de verschillende regelingen om starters op de woningmarkt financieel een zetje te geven.

Banken zien steeds meer risico's

Dol, onderzoeker volkshuisvesting en woningmarkt aan de TU Delft, legt bij BNR uit hoe lastig het voor starters is een hypotheek te krijgen. Vaak is er een bewijs van de werkgever nodig dat financiële stabiliteit garandeert, zegt hij. "In het verleden was het veel makkelijker om op basis van een tijdelijk contract en een intentieverklaring een hypotheek te krijgen. In Nederland hebben we een cultuur dat we altijd alles honderd procent gefinancierd willen hebben."

Dol erkent dat dit een lastig te ondervangen probleem is. Banken zien volgens hem steeds meer risico's. "Er zijn meer tijdelijke contracten op de markt, die vaak niet verlengd worden. Ook zzp'ers hebben heel bewegelijke inkomens."

Wat te doen?

Starters hebben om die redenen steeds meer moeite een woning te kopen. Volgens Dol bestaan er voor deze doelgroep een aantal mogelijkheden om toch een huis gefinancierd te krijgen. "Er bestaat een startersrenteregeling waarin je korting krijgt op je woonlasten. Ook bieden gemeenten startersleningen aan."

Dat zijn initiatieven vanuit het Rijk, maar ook bij corporaties en particulieren liggen mogelijkheden, zegt Dol. "Corporaties doen woningen soms  in de verkoop en bieden die aan onder de marktwaarde. Gangbaar daarbij is zo'n 25 procent korting. Als je zo'n woning kunt krijgen scheelt dat flink."

Bron: BNR Nieuws

vrijdag 8 februari 2013

Vanavond eerste IVA training bij VEAM in Heerenveen



In samenwerking met IVA Training en Van Heck en Co start grossiersorganisatie Vrooam in maart een uniek opleidingstraject voor de garagist. Het betreft een commercieel trainingsprogramma in een branche, voornamelijk gericht op commerciële vaardigheden voor technici.
Waar voor technische opleidingen en trainingen het aanbod bijna niet meer is te overzien, is er in de ogen van Vrooam voor het commerciële traject nog geen branchespecifieke oplossing ondanks de behoefte eraan. Automobilisten zijn steeds kritischer op het onderhoud van hun auto; ze wensen advies op maat en willen professioneel benaderd worden als het gaat om reparaties en onderhoud, zoals onder meer bleek uit recent Bovag-onderzoek.

Hier ligt een uitdaging voor het universele autobedrijf: uitleg van noodzakelijk onderhoud, de opbouw van de werkplaatsfactuur en advies over preventief onderhoud zijn belangrijke aspecten in het dagelijks werk van de garagist. Door de garagist hierin te ondersteunen met een commerciële training, kan hij op individuele wensen van de automobilist in spelen. Een nieuwe visie in de steeds professionelere aanpak van de universeel.

De commerciële training wordt gegeven door mensen uit de praktijk. De samenwerking is mede tot stand gekomen door de goede ervaringen die Van Heck en Co al jaren heeft met de IVA.
De training bestaat uit vijf modules, waarin het totale proces van klantontvangst tot nazorg wordt behandeld, gericht op praktijkvoorbeelden en directe toepasbaarheid. Naast alle do's en dont's op commercieel vlak wordt er veel aandacht besteed aan de communicatie van garagist naar automobilist. Andere onderdelen van de training zijn nazorg en klantbinding. Met deze uitgebreide invulling van de training vergroot de garagist zijn kans op tevreden klanten en herhaalbezoeken.


donderdag 7 februari 2013

Het nieuwe AutoFocus magazine is uit, met o.a. #Topmec en boordevol technische informatie


Autofocus website

Ontvangt u het magazine nog niet? Stuur ons een Email en wij regelen het voor u.

Voorkom gehoorschade bij banden ontluchten!



Het ventieltje eruit en Pfiiiiiiiiit! Hard en hoog fluit de lucht de band uit. Enig idee hoeveel geluid dat maakt? Meer dan 110 dB(A)! Wie daar regelmatig aan blootstaat, loopt gerede kans op gehoorschade.

Dankzij een Frans patent en leverancier ToolSpecial kan het 30 dB(A) stiller.
Hoe? Bekijk de video.




http://www.youtube.com/watch?v=iGE2jiHK5kU&feature=player_embedded

Verkrijgbaar bij VEAM.

As January goes, so goes the year. Geldt dat voor alle handel?



Een senior indexanalist van S&P bezigt graag een zelfbedachte beurswijsheid: ‘As January goes, so goes the year’. De statistische feiten heeft hij aan zijn zijde. In de laatste 84 jaar hebben de Amerikaanse aandelenmarkten 61 keer de koersrichting van de eerste maand vastgehouden; een score van maar liefst 73%.

Voor 2013 luidt de algemene verwachting dat het een goed aandelenjaar gaat worden. Koppelen we de cijfers van afgelopen maand aan de statistieken hierboven, dan lijkt dat vermoeden knap plausibel. De lichten voor aandelen staan op groen. Ook al waren de handelsvolumes aan de lage kant, de maand januari vertoonde in de VS de hoogste instroom in aandelenfondsen sinds 2001.

Positief sentiment

Ook in Europa is sprake van een ontluikend positief sentiment — en niet alleen op de aandelenmarkten. Door een stijging van de rente is er niet langer sprake van een vlucht naar veilige havens. En de euro wint weer terrein ten opzichte van de dollar. Voortekenen die erop kunnen duiden dat de Europese schuldencrisis zijn taaiste periode achter de rug heeft.
De hamvraag is nu of dat besef gaat overslaan naar de reële economie. Sinds jaar en dag veronderstellen we dat de aandelenmarkten een maand of twaalf vooruitlopen op de conjunctuur. Maar nemen we de macro-economische situatie van Europa in aanmerking, dan is het beeld minder rooskleurig. De afwikkeling van de schuldencrisis drukt zwaar op de economische vooruitzichten. En ook op politiek vlak is het nog onzekerheid troef. Hoe pakken de Italiaanse verkiezingen deze maand uit? Gaat de Spaanse regering nu wel of niet een beroep doen op de Europese noodfondsen?

Schizofreen

Eigenlijk is de situatie in Europa tamelijk schizofreen: het sentiment is dan positief, de economische vooruitzichten zijn een heel stuk minder gunstig. ECB-president Mario Draghi doet weliswaar wat hij moet doen — optimisme uitspreken over de economische ontwikkeling in Europa in de tweede helft van dit jaar — maar heeft verder nog maar weinig middelen in handen om werkelijke groei af te dwingen. Europa zal het vooral moeten hebben van een flinke duw in de rug door China en de Verenigde Staten. Daar zijn de vooruitzichten op economische groei een stuk krachtiger.

Herstel

Een positief sentiment op de aandelenmarkten en krantenkoppen over een aantrekkend vertrouwen in de economie zijn mooi meegenomen. Maar daadwerkelijk herstel in Europa moet komen van buiten Europa.

Bron: Financieel Dagblad

Alex Otto is chief investment officer Delta Lloyd Asset Management.

woensdag 6 februari 2013

Werving garagebedrijven voor PrimaPrijs.nl succesvol en in volle gang





Vrijdag de 25e januari is Marike Cras als accountmanager PrimaPrijs.nl voor VEAM gestart met de werving van geïnteresseerde garagebedrijven. De eerste periode zit erop en is succesvol te noemen. Het aantal garagebedrijven dat nu al voor deelname getekend heeft biedt veel vertrouwen voor het slagen van onze opzet voor een goede regionale dekking om de consument straks goed en van dichtbij te kunnen bedienen.

Marike heeft in de voorliggende periode dat ze werkte voor automaterialen importeur van Heck* uit Schiedam al veel garagebedrijven in Nederland gekoppeld aan de Kostdat? module. Zij is erg enthousiast over PrimaPrijs.nl en heeft er alle vertrouwen in dat veel garagebedrijven zullen kiezen voor deze mooie tool waarmee tegen een geringe investering het aantal nieuwe klanten van de deelnemende garagebedrijven zal toenemen.

" De eerste maanden beperk ik mij tot de provincie Friesland, daarna volgt de rest van het werkgebied. Wij streven naar voldoende deelnemers binnen de afgebakende gebieden die met de gekozen media bereikt kunnen worden. Dit betreft dan bijvoorbeeld radioreclame, advertenties in diverse (dag)bladen, bezorging van huis aan huis folders, advertenties op Google AdWords, Facebook enz." vertelt Marike enthousiast. " Ook voor vragen over Topmec en de verschillende garage concepten die VEAM ondersteunt kunnen klanten bij mij terecht".

PrimaPrijs.nl maakt gebruik van de techniek van Kostdat? maar gaat als marketingtool veel verder en wordt nu exclusief door VEAM in haar werkgebied ingezet om garagebedrijven in hun marketing te ondersteunen. De investering in PP past geheel in het streven van VEAM om toegevoegde waarde aan de klanten te bieden.

In de regio Veenendaal is PP vorig jaar van start gegaan. Van de opgedane ervaringen is geleerd, verbeteringen aan de website en onderliggende techniek worden op dit moment verwerkt om de tool verder te ontwikkelen en te versterken. De regio Utrecht ook van start. Collega PrimaParts uit Veenendaal is het brein achter de ontwikkeling van PrimaPrijs.nl. VEAM heeft de licenties gekocht voor het eigen werkgebied. Door de samenwerking ontstaat meer power onder de tool en zal de bekendheid toenemen bij de consument, de klant van onze klanten.

Bent u ook geïnteresseerd? Stuur een mail naar info@veam.nl of vraag uw vertegenwoordiger of onze verkopers op de vestigingen om een afspraak met Marike in te plannen.

dinsdag 5 februari 2013

Van tandartsassistente naar de techniek



31 januari 2013 Volgens mij is het een jaar of vijf, zes geleden dat ik in mijn column voor de eerste keer aandacht vroeg voor de terugkeer van vakopleidingen als de lts, mts en leao en meao. De reden was toen helder.
De groeiende tekorten aan technisch personeel waren bekend en de meer praktijkgerichte opleidingen binnen het vmbo liepen niet zoals iedereen had verwacht. Er kwamen veel te weinig vakmensen op de markt.

Het probleem van het vmbo is vooral dat er van alles wat wordt aangeboden. De jongens en meisjes gaan een beetje zwabberen en weten zich niet goed te ontplooien.

Of ze vinden het gewoon lastig een keuze te maken. De gevolgen zijn dat ze de neiging hebben te gaan switchen van bijvoorbeeld doktersassistente naar tandartsassistente of andersom. Dit kost zo maar weer een jaar extra aan studie. Het kan natuurlijk ook nog extremer en dat is een wisseling van sector, zoals van techniek naar zorg en welzijn.
En als dit gebeurt, zitten de studenten al in het derde jaar. Want dan pas kan er een keuze worden gemaakt. En dat is nu net wat er aan schort denk ik in alle bescheidenheid. De eerste twee jaren op het vmbo zijn algemeen, te algemeen dus.

De jongens en meisjes weten dan vaak toch wel welke richting ze op willen, de techniek in, de zorg, economie of landbouw. Dit zijn de keuzes die binnen het vmbo voorhanden zijn.
Maar misschien zijn juist deze keuzes nog wel te algemeen. Je hebt tenslotte binnen de techniek vele verschillende loten waaruit een keuze kan worden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan civiele techniek, industrietechniek, autotechniek, maritieme techniek, ict en elektronica.

Kortom, als je voor de studenten en voor de BV Nederland de keuze enger maakt en dus uiteindelijk veel helderder, moet dat de keuze vereenvoudigden. En dat spreekt de jeugd aan, zo simpel is het nu eenmaal.

De Rotterdamse roc's Zadkine en Albeda College hebben dit goed begrepen. En of dit nu terug in de tijd is of dat het het nieuwe beroepsonderwijs wordt genoemd, is mij om het even. Als het maar aankomende techneuten oplevert. Want daar gaat het om.

Rolf Elling, hoofdredacteur vraag en aanbod

(Zie eerdere Blogs onder "technisch onderwijs" over nijpend tekort op opleidingen techniek op het VEAM nieuwsblog)


Bepaalt fiscus de autoverkoop?


Niemand had verwacht dat januari 2013 een goede autoverkoopmaand zou worden. Fiscaal bepaald moest het wel mager zijn. Maar een terugval van 31,5% tegenover 2012 is toch wel een klap. Ligt het alleen aan gewijzigde belastingen, en blijven die sterk het verkoopniveau bepalen?

Het hoeft niet meer alleen superzuinig en klein te zijn. BMW's 3 Serie doet het uitstekend, met een Touring erbij, en relatioef zuinige varianten.
Normaal gesproken zijn de registraties laag in december, en hoog in januari omdat ieder zijn auto in het nieuwe jaar op kenteken wil hebben. Zelfs de belastingheffer kan dat effect niet onderdrukken, als autoprijzen en bijtellingspercentages per 1 januari veranderen door andere waardering van de CO2-uitstoot.

Ook nu zijn in januari 2013 bijna driemaal zoveel nieuwe auto's zijn geregistreerd als in december 2012. Ondanks dat december opvallend goed was, en januari opvallend slecht door het genoemde belastingeffect.

Slecht voorteken

Geruststellende woorden dat deze keer meer in december werd geregistreerd om hogere belastingen te ontlopen kunnen weinig overtuigen. December 2012 plus zes procent tegenover 2011, betekende ruwweg duizend extra auto's op kenteken. Januari 2013 liep ruim 20.000 auto's achter, die zijn dus niet naar december 2012 verplaatst.

Oké, maar de eerste helft van vorig jaar gaf steeds plussen te zien, omdat op 1 juli 2012 ook al een grote belastingwijziging zijn schaduw ver vooruit wierp. Helaas ligt het evenmin puur aan een hele goede januari 2012, dat het een jaar later zo slecht uitpakt. Het recente januari-cijfer ligt nog ruim 8000 stuks onder dat van 2009, een beroerd verkoopjaar.

Voor het moment schatten RAI Vereniging en Bovag dat er dit jaar 4% minder verkopen in het vat zitten dan het half miljoen van vorig jaar. Maar met 480.000 zouden we dan nog, over lange termijn gezien, van een gemiddeld resultaat kunnen spreken. Het januariresultaat laat schattingen van 450.000 of minder waarschijnlijker lijken. Dit betekent slechte vooruitzichten voor dealers, en nog scherpere concurrentie tussen alle autobedrijven.

Alleen BMW en Mazda blinken uit

Een lichtpuntje is dat nieuwe modellen die goed in de smaak vallen nog altijd helpen, op zijn minst tijdelijk. Ook de merken in de top van de verkoopstatistieken hadden geen goede januarimaand. Maar toch zijn er nog positieve uitzonderingen. BMW springt er vooral uit, met zeer goede afleveringen voor zijn nieuwe 3 Serie, en verkoopwinst.

Procentueel nog beter doet Mazda het, dankzij de CX-5. Dit zijn wel de enige merken die hoger in plaats van lager scoorden in januari, vergeleken met vorig jaar. Opmerkelijk is de binnenkomst van Kia in de top vijf van bestverkopende merken, maar Kia scoorde toch een lager aantal dan een jaar geleden. Ondanks vernieuwde modellen, en een dapper volhoudende Picanto, waar velen in het 'klein en zuinig-segment' hun grote aanhang verloren.

Fiscus of crisis?

Allemaal de schuld van de belastingheffing. Die anderzijds zorgt dat de vraag naar hybrides nu wel wat herstelt. Behalve bij het geplaagde Honda, waar de Insight geen succes brengt, terwijl de Prius wel weer opbloeit. Ook de tweeling Opel Ampera/Chevrolet Volt mag niet klagen, maar andere puur elektrische auto's trekken weinig volk meer. En, helaas voor Toyota, evenmin de hybride Lexus CT voor de zakenrijder.

Dit jaar blijven verdere belastingwijzigingen uit, zoals we in de terugblik op 2012 al aangaven. Dat voorkomt opnieuw uitzonderlijke pieken en dalen in de verkoop. Leveren de volgende maanden dan geen vette minnen meer? Of slaat nu pas echt de economische malaise toe, als er geen fiscale reden meer is om toch maar dit jaar nog een nieuwe auto te kopen? Heel hard hopen dat autokopers in februari niet weer zo massaal wegblijven, anders ziet het er echt slecht uit voor 2013.

Bron: AMT

Vertegenwoordigers VEAM getraind op Bosch werkplaats apparatuur bij NBT in Putten

Impressie van de trainingsruimte
Het voltallige buitendienst verkoopteam van VEAM is getraind op de nieuwe training locatie van Nijboer Blijstra Techniek in Putten.

VEAM heeft naast de status van 1st supplier Bosch voor onderdelen en automaterialen deze status ook verworven voor de Bosch werkplaatsapparatuur.
Bij NBT is een nieuwe trainingsruimte in gebruik genomen waar alle apparatuur van Bosch werkend is opgesteld.

Het team verkopers van VEAM is een middag en avond "onder handen genomen" om nog meer wegwijs te worden in het programma van Bosch en om de kneepjes van de werkende apparatuur te leren kennen. De samenwerking met NBT is bijzonder goed, samen zijn we sterk en het team van VEAM is net zo enthousiast als wijzelf zegt Jack Keizer van NBT.

De training past in de marktbewerking die wij in de driehoeksverhouding tussen Bosch, VEAM en NBT voorstaan. De dagdagelijkse zaken gaat VEAM zelf behappen en voor de meer technisch hoogstaande apparatuur vallen wij terug op de kennis en ervaring van het team van NBT. Zo gaat ieder van ons die dingen doen die goed zijn voor de klant en die recht doen aan het kennisniveau dat nodig is om de klanten goed te adviseren en van dienst te zijn.

zondag 3 februari 2013

1 miljoenste order VEAM voor Auto Service Urk

Op 16 januari werd door VEAM Emmeloord de 1 miljoenste pakbon sinds de start van VEAM afgedrukt. Deze mijlpaal wilden wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Het ging om een order voor Auto Service Urk op Urk. Ivo Doeser, onze vestigingsleider van Emmeloord heeft samen met Pieter Zegers, commercieel directeur van VEAM,  een bezoekje gebracht aan Jannes Schenk, de eigenaar van ASU, en een aandenken overhandigt namens het team van VEAM.

vrijdag 1 februari 2013

Oplopende levertijd remmenbank gevaar voor RDW-erkenning




Volgens RAI Vereniging loopt de levertijd van remmentestbanken op als autobedrijven de aanschaf ervan blijven uitstellen. APK-bedrijven die op 1 mei 2014 geen remmentestbank hebben, mogen geen keuringen meer uitvoeren. Cijfers van de RDW leren volgens RAI Vereniging dat nog ruim 2.300 APK-bedrijven geen remmentestbank heeft.
“Omgerekend naar het aantal werkdagen tot 1 mei 2014, betekent dit dat alle leveranciers van remmentestbanken samen per dag gemiddeld zeven remmentestbanken moeten plaatsen,” aldus Eugène Moerkerk. Het is niet bekend wat de gemiddelde levertijd is, wel dat die oploopt naarmate de tijd verstrijkt.

Problemen niet te voorkomen

“Als autobedrijven massaal op het laatste moment besluiten om de verplichte remmentestbank aan te schaffen, zijn problemen niet te voorkomen,” zegt Moerkerk. “De leveranciers van de banken hebben te maken met levertijden van de fabrikant. En voor een rollenbank zijn er mogelijk bouwkundige ingrepen noodzakelijk. Bovendien moeten de geïnstalleerde remmenbanken ook nog gekeurd worden en dat kost tijd.”

Bron: Autokompas


Opvolging



Een bus die plotseling van links komt, muitende aandeelhouders, je partner die de beloofde wereldreis afdwingt, een burn-out, een persoonlijke crisis, een nieuwe uitdaging of wellicht gewoon je leeftijd. Als leider kun je maar beter tijdig nadenken over je opvolging, door een of twee mensen binnen of buiten je organisatie onopvallend in de gaten te houden en stiekem klaar te stomen om mogelijk ooit de leiding over te nemen.
Afgelopen jaar heb ik zelf het stokje overgedragen. Ik heb veel werk gestoken in het vinden, selecteren en inwerken van de juiste persoon. En ja, de nieuwe chef doet het goed. Zelfs beter dan verwacht, geen uitglijers. Mijn opvolging is geslaagd.

Niet over nagedacht

Bij familiebedrijven slaagt de opvolging vaak niet, redenen liggen vaak in de emotionele sfeer, zoals het afstand doen van controle en macht, en het moeten kiezen tussen de kinderen.
Uit onderzoek blijkt dat bij 60% van de familiebedrijven nog niet goed over de bedrijfsopvolging is nagedacht. Dat is een potentieel gevaar voor de continuïteit van het bedrijf, want slechte opvolgingsplanning blijkt de op één na belangrijkste oorzaak bij faillissement van familiebedrijven.

Ruggengraat

En dat is alarmerend, want het familiebedrijf vormt de ruggengraat van de Nederlandse economie. Een kwart miljoen familiebedrijven leveren de helft van de werkgelegenheid en bijna 53% van het bruto nationaal product. Dus is er de komende tijd veel werk aan de winkel.
Reden genoeg voor psychoanalyticus Manfred Kets de Vries om een boek over opvolging te schrijven. In Een zaak van de familie doet hij een boekje open over opvolgingsrivaliteit, het dilemma van incapabele familieleden, rolconflicten en allerlei spelletjes die rondom opvolging worden gespeeld.

Goed opvolgingsplan

Hij ontrafelt familiebedrijven als C&A, Vroom&Dreesmann en pennenfabrikant Waterman, en hij analyseert aan welke psychologische krachten de familie­bestuurders blootstaan. Hij duikt in problemen met zwarte schapen en zondebokken, en in kwesties als symbolische vadermoord en generatieconflicten. ‘Familie­activiteiten worden toneelstukken waarin iedereen een vastomlijnd script heeft, zonder dat er een einde komt aan het drama’, zegt Kets de Vries. ‘Afgunst, jaloezie, wrok en rancune zijn niet van de lucht.’
Om een verstarrende finale crisis te voorkomen pleit Kets de Vries daarom in zijn boek voor een goed opvolgingsplan, het creëren van een familieraad en het involveren van buitenstaanders, om ‘bijziendheid’ door de familie te voorkomen.

Voorbereid

Het gebeurt maar zelden dat opvolging in familiebedrijven zonder drama plaatsvindt en dat de terugtredende partij zonder stennis ruimte maakt voor de nieuwe generatie. Met de voor­genomen troonswisseling was het een inspirerende week. Wellicht aardig om ook eens over uw eigen opvolging na te denken. Je kunt maar beter voorbereid zijn.

Bron: Financieel Dagblad