vrijdag 11 april 2014

VEAM vormt samen met Heuts, Slager, Cartal Rijsbergen en PrimaParts nieuwe grossiersketen van 52 vestigingen met bijna landelijke dekking.



P E R S B E R I C H T

Sator-LKQ kiest voor voorwaartse integratie in Nederland

Sator Holding heeft overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van Cartal-Rijsbergen, Heuts, Primaparts, Slager en Veam over de overname van deze groothandelsbedrijven. Samen beschikken deze vijf bedrijven over een netwerk met 52 vestigingen waarin 850 medewerkers werkzaam zijn en waarin een omzet van ruim 180 miljoen Euro per jaar wordt gerealiseerd. Over de overnameprijs wordt geen mededeling gedaan.

Sator Holding behoort sinds Mei 2013 tot het op de Nasdaq genoteerde LKQ, een Automotive Aftermarket toeleverancier met een omzet van meer dan vijf miljard dollar. Binnen Europa behoort ook het Britse EuroCarParts tot LKQ.

De overname kwam tot stand na een intensieve dialoog tussen Sator en een aantal van haar grootste afnemers in Nederland. Daarbij werd duidelijk dat de wederzijdse afhankelijkheid groot was en zagen alle betrokkenen in dat deze vorm van “voorwaartse integratie” voor de hand liggend was voor zowel Sator als de betrokken bedrijven. “De consolidatiegolf die zich momenteel binnen Europa aftekent was een belangrijk signaal voor een ieder die bij deze afweging betrokken was” aldus Adriaan Roggeveen, CEO van Sator Holding.

Hybride business model

Met de overname kiest Sator (moedermaatschappij van o.a. Van Heck, Havam, Kühne en Harrems) voor een hybride business model, waarbij naast het eigen netwerk (two-step) ook een breed net van zelfstandige groothandelsbedrijven wordt beleverd (three-step distribution). Adriaan Roggeveen, benadrukt dat de discussie over een twee-staps en een drie-staps business model nogal theoretisch is. “Voor zover het om de fysieke distributie gaat is er in beide gevallen sprake van drie stappen (Fabrikant-Warehouse Distributor- Grossier-Garage)”, aldus Roggeveen.

Vertrouwde namen blijven bestaan

Cartal-Rijsbergen, Heuts, Primaparts Slager en Veam zullen als vanouds onder hun eigen naam zelfstandig blijven opereren. Dat strookt volledig met de traditie binnen LKQ, waar het leeuwendeel van de 180 overgenomen bedrijven sinds 1998, nog steeds onder haar oorspronkelijke naam opereert. Dat geldt overigens ook voor het management, dat binnen de door LKQ overgenomen bedrijven op haar post blijft. “Het management van de vijf Nederlandse ondernemingen heeft zich zonder uitzondering gecommitteerd om aan te blijven en gezamenlijk te bouwen aan nieuwe uitdagingen en kansen”, aldus Adriaan Roggeveen. De vijf bedrijven zullen uiteraard wel gezamenlijk zoeken naar synergie en hun “best practices” delen.

Verder groeien van 52 naar 75 vestigingen

De vijf overgenomen bedrijven zijn met hun 52 vestigingen goed gespreid over Nederland. Sator streeft ernaar het netwerk op korte termijn uit te breiden met 20-25 vestigingen, om daarmee een volledige geografische dekking in Nederland te realiseren.

België en Frankrijk

Er bestaat geen concreet voornemen een dergelijke consolidatieslag ook in België en Frankrijk te maken. “Daarvoor verschillen deze markten teveel van de Nederlandse situatie. “Met name in België is er sprake van een groot aantal kleinschalige groothandelsoutlets. Daar stimuleren en faciliteren wij juist onze Business Partners om door overnames van regionale spelers de stap naar grootschaligheid te maken”, aldus Roggeveen.

Closing

Partijen streven ernaar de transacties vóór 30 Mei 2014 af te ronden. De vereiste meldingen en adviesaanvragen bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt) en werknemersvertegenwoordigingen zijn in gang gezet. Met het boekenonderzoek is eveneens een aanvang gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten