vrijdag 5 april 2013

We moeten bouwen

Nederland kan niet zonder de bouw. Met die campagne spoort de bouwsector de politiek en consument aan om weer te gaan investeren in de bouw. Ik steun die boodschap van harte. De Nederlandse economie zit al vijf jaar in het slop; de dalende huizenmarkt speelt een belangrijke rol in het voortduren van die malaise. Het vertrouwen in de binnenlandse economie moet worden hersteld en een groeiagenda voor de bouw zal daar zeker bij helpen.

Er is meer dan het algemeen economisch belang van de bouwsector. Ook onze eigen technologische industrie heeft belang bij herstel van ‘de bouw’. Nederland kan niet zonder de bouw. En de bouw kan niet zonder de technologische industrie. Maar liefst negentien FME-branches zijn toeleverancier voor de bouw. Want je bent er niet met stenen, beton, hout en glas. Onze technologische bedrijven leveren een breed scala aan producten aan de bouw. Dat varieert van staalconstructies en gevelpanelen, verlichting en elektrotechnische installaties, warmte-, lucht- en koelingssystemen tot steigers, ladders en hang- en sluitwerk. Stuk voor stuk technologische oplossingen die woningen energiezuiniger, veiliger en comfortabeler maken.

Deze bedrijven hebben besloten de handen ineen te slaan. Onder het FME-label Powered by Dutch Technologybundelen leden van FME en branches hun krachten in het cluster Bebouwde Omgeving. Deze week vond een eerste bijeenkomst plaats, onder leiding van Han Blokland, CEO van Cofely en boegbeeld van het cluster. Ook daar is uitgebreid besproken welke kansen er liggen in de bouw. Het cluster Bebouwde Omgeving gaat laten zien dat de technologische industrie een belangrijke bijdrage kan leveren aan energiezuinige en toekomstbestendige gebouwen. Met technologische oplossingen kunnen wij de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid halen. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van aardwarmte om gebouwen te verwarmen en/of te koelen.

Deze verduurzaming in de bouw – in nieuwbouw én renovatie – is in het belang van iedereen. Er moet een punt op de horizon worden gezet waar we naar toe willen met onze duurzaamheidsdoelstellingen. En financiële, politieke en organisatorische belemmeringen - zoals de toegang tot kredietverstrekking voor innovatieve bedrijven - moeten worden weggenomen. Het is niet alleen een kwestie van politieke keuzes. Het is ook een kwestie van ‘samen de schouders eronder’. Daarom bundelt de technologische industrie in de bebouwde omgeving de krachten en komen de bedrijven gezamenlijk in actie. Door slim samen te werken in de keten boeken we milieuwinst en creëren we tegelijkertijd nieuwe kansen voor de bouw. Daarmee geven we bovendien een impuls aan binnenlandse bedrijvigheid en werkgelegenheid. Zo halen we de economie uit het slop en vergroten we onze verdienkracht.



Bron: Mevr. mr. I. Dezentjé Hamming-Bluemink voorzitter FME-CWM



Geen opmerkingen:

Een reactie posten