dinsdag 30 oktober 2012

Innoveren is meetellen

Column: Innovatie gaat hand in hand met flexibiliteit


23 oktober 2012
Als je als ondernemer niet innoveert, tel je binnenkort niet meer mee. Dit is de overtuiging van vele deskundigen die zich bemoeien met de Nederlandse maakindustrie.
Maar gelukkig  komt deze stelling niet alleen van zeg maar de buitenstaanders. Nee, ook de heren en dames ondernemers zelf zijn deze mening toegedaan.  
Toch lijkt het er op dat het ene bedrijf er veel beter in slaagt dan het andere. Dit heeft natuurlijk zo zijn redenen. Het innoverend vermogen moet in het ondernemershart aanwezig zijn, de markten waarin je als bedrijf opereert moeten innovatie toelaten en je moet het lef hebben om innovatief bezig te zijn.
 
Het innovatiehart binnen de Nederlandse maakindustrie is zeker en vast aanwezig. Dat staat als een paal boven water. Deze gedachten werden overigens gesterkt door de uitspraken van Ronald Boekhout, CEO van ING in Duitsland. Hij sprak tijdens het T&U congres dat vorige week is gehouden. Het event dat elk jaar wordt georganiseerd door NEVAT, Nederlandse algemene toeleveranciers, droeg als titel: Alles draait om flexibiliteit.
 
Maar even terug naar Boekhout. In zijn toespraak gaf hij aan dat Nederland het gaat maken in Duitsland. Er liggen vooral vele marktkansen in het sterke economische zuiden van Duitsland en dan vooral in Baden-Württemberg/Beieren.
 
Na zijn relaas heb ik hem toch maar even gevraagd hoe het dan zit met de toeleveranciers vanuit de Duits sprekende landen als Oostenrijk en Zwitserland. ‘Uiteraard leveren ook zij toe aan de Zuid-Duitse bedrijven, maar ze zijn lang niet zo innovatief als de Nederlandse toeleverende industrie.'
Kijk, en dat was voor mij een mooi statement. Daar kunnen we als Nederland wel wat mee, toch?
 
Bovendien komt ook uit het onderzoek van de ING naar voren dat juist de Nederlandse flexibiliteit één van de onderscheidende concurrentiefactoren is die vooral kracht kunnen krijgen in de Duitse maakindustrie.
 
Dames en heren ondernemers : succes.
 
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten