dinsdag 4 december 2012

Zo erg is het, 2 op 5 auto's heeft probleem met banden

VACO wil jaarlijks onderzoek uitvoeren

29 november 2012 - De VACO - de organisatie voor de banden- en wielenbranche - heeft in oktober de staat van personenwagenbanden in ons land laten onderzoeken: 41% van deze auto's heeft tenminste één band waar iets mis mee is. Het onderzoek is uitgevoerd door het Belgische Hanseeuw Marketing, dat een dergelijk onderzoek al drie jaar op rij in België heeft uitgevoerd. Die onderzoeken staan bekend onder de titel Rolling Wheels.
VACO claimt dat het onderzoek representatief is voor de staat van de Nederlandse band. Onderzoekers zijn er - gewapend met camera en verslagformulieren - op uitgestuurd, waarbij er zorg voor is gedragen dat zowel de geografische spreiding als de verdeling over de diverse automerken en -types klopte. Van alle individuele gevallen zijn foto's gemaakt. VACO wil van dit onderzoek een jaarlijks terugkerend gebeuren maken, zodat er ook trends kunnen worden gespot. Het resultaat van deze nulmeting noemt de organisatie 'verontrustend. Bij tien procent van de onderzochte auto's zijn de banden zelfs zo slecht dat ze het verkeer in gevaar zouden kunnen brengen.

Een kwart met schade

Vier procent van de autos staat op gladde bandenEen kwart van de bekeken banden blijkt beschadigd: stoeprandschade, een snee of een spijker in het loopvlak of iets dergelijks. Bij acht procent heeft minstens één band onregelmatige slijtage: dat wijst op zaken als onbalans in het wiel of een verkeerde stand van het wiel. Bij 29 procent constateerden de controleurs scheurtjes door uitdroging of veroudering. Eén op de 25 auto's heeft te weinig profiel op het loopvlak: met name in natte perioden kan dat heel gevaarlijk zijn. Alles bij elkaar zijn er zo'n 800.000 auto's gevaarlijker dan nodig, aldus de VACO.

Bron: anwb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten