dinsdag 20 november 2012

Automobilisten veroordeeld voor gebrekkig auto-onderhoud




In Duitsland zijn in korte tijd twee automobilisten veroordeeld voor het rijden op te oude of te gladde banden. Zo werd een man uit München verantwoordelijk gehouden voor een ongeval waarbij een dodelijk slachtoffer viel omdat hij op vier verschillende banden reed waarvan de oudste 17 jaar oud was.

Hierdoor kreeg de auto die hij bestuurde een klapband bij 150 kilometer per uur en verongelukte. Een van de vier inzittenden kwam bij het ongeval om het leven. Volgens de gerechtelijk expert was de staat van de banden de oorzaak het ongeval. Het rubber van de ontplofte band zou zo hard als hout zijn geweest waardoor het loopvlak losliet, zo meldt een Duitse website. Bij een andere band was het karkas gescheurd. De 24-jarige bestuurder en zijn vader, die de eigenaar is van de betrokken Fiat Bravo, kregen verschillende boetes opgelegd van in totaal 7.000 euro.

Profiel

Terwijl de zaak tegen de vader en zijn zoon nog liep verloor elders in Duitsland een 18-jarige automobilist de macht over het stuur en botste tegen een andere auto. In dit geval werd door de politie vastgesteld dat de banden te weinig profiel hadden. Volgens de Belgische bandenbranchevereniging Pneuband is er in België sprake van een neerwaartse trend als het om de staat van banden gaat.
Het dit voojaar gehouden Rolling wheel onderzoek van Pneuband toont aan dat de staat van de banden in het nationale wagenpark sinds 2009 met 15 procent is achteruitgegaan. Zo bleek op 43 procent van de 1.000 onderzochte auto's minstens één band te zitten met onregelmatige slijtage of een andere vorm van schade.  In Nederland is tot nu toe nog geen onderzoek gedaan naar de staat van autobanden, maar Vereniging Vaco heeft inmiddels laten weten het Rolling Wheel onderzoek ook in Nederland uit te laten voeren. De resultaten hiervan worden naar verwachting binnenkort bekendgemaakt.

Bron: Autokompas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten