woensdag 14 november 2012

Dekra bekritiseert bandenlabel

Consumenten kunnen zich bij de keuze van een band beter laten leiden door mate van grip op een nat wegdek in plaats van de rolweerstand, wanneer zij op de scores van het bandenlabel afgaan. Dat vindt testorganisatie Dekra.
"De banden nemen maar een klein deel van het brandstofverbruik voor hun rekening. De grip op nat wegdek tijdens het remmen is van vitaal belang voor de veiligheid - en de verschillen zijn hier in sommige gevallen zelfs zeer aanzienlijk ", benadrukt Dekra bandenexpert Christian Koch.

Zeggingskracht

Het EU-bandenlabel heeft volgens Dekra niet dezelfde zeggingskracht als het energielabel op een koelkast bijvoorbeeld. Dit omdat het bandenlabel ook ingaat op de grip op natwegdek en de externe geluidsproductie. “Ondanks dat het label ingaat op andere zaken dan alleen de energie- efficiĆ«ntie, is het slechts van beperkte betekenis”, aldus Koch.
“Er zijn er nog andere eigenschappen van belang, zo geeft het geen informatie over zaken als de levensduur van een band of prestaties op het gebied van aquaplaning. Hoe een band onder winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijs presteert, is ook niet af te leiden uit het label. Hier is nog steeds de expertise van een bandenspecialist vereist.”

Bron: Autokompas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten