donderdag 29 november 2012

Grossier succesbepalende factor voor werkplaatsconcepten

Wat maakt een full service werkplaatsconcept tot een succes? natuurlijk denk je dan aan inhoud en marketinguitstraling. In de praktijk is vertegenwoordigende grossier de onmisbare schakel.
bosch car service landkaartDe berichten rondom autobedrijven die zich aansluiten bij een werkplaatsconcept komen met een redelijk constante stroom binnen op de redacties. In tijden van krimpende dealernetwerken is het voor sommige ondernemers een mooi moment om van broodheer te wisselen. Het terugtrekken van Daihatsu van de Europese markt is zo'n gelegenheid en je ziet dan ook veel ex-Daihatsu-dealers met bijvoorbeeld een Vakgarage-uitstraling. Juist met die constante veranderingen binnen de netwerken is het aardig de overzichten eens concreet te maken.
Bosch is geheel conform de verwachting veruit de grootste met de beide concepten stevig op de eerste twee posities verankerd. Vakgarage is inmiddels gestegen naar 192 vestigingen, terwijl AD Autobedrijf er momenteel 131 heeft. Autocrew, het derde concept van Bosch, blijft net onder de honderd terwijl James en Autofirst (voorheen Autofit) gelijkwaardig lijken in grootte. Daarbij wel een nuance, want het James-concept valt uiteen in een versie dat zich richt op leaseauto’s en een algemene.
Hekkensluiter in deze top zeven is Carxpert met 47 vestigingen. Zodra Carxpert en Autofirst onderling vergeleken worden onderschrijft dit direct het belang van de grossier. Autofirst, gedragen door Koskamp en Heuts, bedekt dan ook de rechterhelft van ons land, terwijl Carxpert een betere landelijke spreiding kent omdat de ondersteunende grossiers ook landelijk gespreid zijn. Alleen in Noord-Holland en Zeeland blijft Carxpert achterwege.
Opvallend is dat AD Autobedrijf als grote, landelijke keten geen vestigingen kent in twee uithoeken van het land, Groningen en Zeeland, maar ook in de nieuwste provincie, Flevoland. De regio’s met actieve grossiers zoals Cartal-Rijsbergen, Imbema, Technische Centrale en Staadegaard pik je er zo uit.

Bekijk hier de 'landkaarten' van de verschillende werkplaatsformules en cijfers >>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten