donderdag 1 november 2012

EU-bandenlabel van start

Vanaf vandaag is de regelgeving van kracht die bandenhandelaren verplicht het EU-bandenlabel te communiceren naar hun klanten. Vanwege het wisselseizoen een ongelukkig gekozen datum, liet Vaco-voorzitter Ruud Spuijbroek al weten bij de officiĆ«le lancering van het label in september. “Het is de drukste tijd van het jaar voor de bandenservicebedrijven. Ze zullen dus alle zeilen bij moeten zetten.”
Bandenverkopende bedrijven hoeven alleen de labelwaardes van banden die na 1 juli dit jaar zijn geproduceerd te communiceren naar klanten. Het gaat daarbij om de rolweerstand, de grip op nat wegdek en de externe geluidsproductie. De waardes die een band op deze drie criteria scoort, moeten op alle in de verkoopruimte zichtbare banden te zien zijn met een sticker.
Boete
De verkoper moet deze waardes ook aan de klant communiceren voordat de verkooptransactie plaatsvindt en de labelwaardes van de aangeschafte band moeten op de factuur komen te staan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat controleren of bandenbedrijven zich hier aan houden. ILT gaf al aan risicogestuurd te zullen handhaven en niet vanaf dag 1 boetes uit te delen. Hoe hoog de boetes zijn is nog niet bekend. In Autokompas 14, die volgende week verschijnt, valt te lezen dat de Duitse overheid, boetes tot 50.000 euro uitdeelt aan overtreders

Bron: Autokompas

Download hier het Dossier Bandenlabel met alle informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten