dinsdag 5 februari 2013

Van tandartsassistente naar de techniek



31 januari 2013 Volgens mij is het een jaar of vijf, zes geleden dat ik in mijn column voor de eerste keer aandacht vroeg voor de terugkeer van vakopleidingen als de lts, mts en leao en meao. De reden was toen helder.
De groeiende tekorten aan technisch personeel waren bekend en de meer praktijkgerichte opleidingen binnen het vmbo liepen niet zoals iedereen had verwacht. Er kwamen veel te weinig vakmensen op de markt.

Het probleem van het vmbo is vooral dat er van alles wat wordt aangeboden. De jongens en meisjes gaan een beetje zwabberen en weten zich niet goed te ontplooien.

Of ze vinden het gewoon lastig een keuze te maken. De gevolgen zijn dat ze de neiging hebben te gaan switchen van bijvoorbeeld doktersassistente naar tandartsassistente of andersom. Dit kost zo maar weer een jaar extra aan studie. Het kan natuurlijk ook nog extremer en dat is een wisseling van sector, zoals van techniek naar zorg en welzijn.
En als dit gebeurt, zitten de studenten al in het derde jaar. Want dan pas kan er een keuze worden gemaakt. En dat is nu net wat er aan schort denk ik in alle bescheidenheid. De eerste twee jaren op het vmbo zijn algemeen, te algemeen dus.

De jongens en meisjes weten dan vaak toch wel welke richting ze op willen, de techniek in, de zorg, economie of landbouw. Dit zijn de keuzes die binnen het vmbo voorhanden zijn.
Maar misschien zijn juist deze keuzes nog wel te algemeen. Je hebt tenslotte binnen de techniek vele verschillende loten waaruit een keuze kan worden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan civiele techniek, industrietechniek, autotechniek, maritieme techniek, ict en elektronica.

Kortom, als je voor de studenten en voor de BV Nederland de keuze enger maakt en dus uiteindelijk veel helderder, moet dat de keuze vereenvoudigden. En dat spreekt de jeugd aan, zo simpel is het nu eenmaal.

De Rotterdamse roc's Zadkine en Albeda College hebben dit goed begrepen. En of dit nu terug in de tijd is of dat het het nieuwe beroepsonderwijs wordt genoemd, is mij om het even. Als het maar aankomende techneuten oplevert. Want daar gaat het om.

Rolf Elling, hoofdredacteur vraag en aanbod

(Zie eerdere Blogs onder "technisch onderwijs" over nijpend tekort op opleidingen techniek op het VEAM nieuwsblog)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten