zondag 24 februari 2013

Automobilist mijdt tankstation langs snelweg

Automobilisten mijden steeds vaker dure tankstations langs de snelwegen. Mede door de crisis wordt liever een afslag genomen om elders gemiddeld acht tot tien cent per liter benzine te besparen.



Volgens de ANWB rijdt 63 procent van de Nederlanders een stukje om voor goedkopere brandstof. Ook leasemaatschappijen en bedrijven met een eigen wagenpark sturen hun berijders uit kostenoverwegingen steeds vaker naar onbemande tankstations of bij afslagen. Sommige tankpassen van leaserijders werken niet eens meer bij pompstations aan de rijksweg.

De ANWB constateert op basis van een enquĂȘte, in het najaar gehouden onder lezers van de Kampioen, dat vijf cent prijsverschil voor de meeste automobilisten reden is een ander tankstation op te zoeken. Dat geldt ook voor de snelwegen. ''Onze ervaring is dat de prijzen van pompen langs snelwegen doorgaans allemaal gelijk zijn, ongeacht de oliemaatschappij'', aldus Markus van Tol.

Concurrentie
Het onderzoeksbureau Ecorys, dat het prijsbeleid bij de Nederlandse pompen in kaart bracht, concludeerde eerder al dat er te weinig concurrentie is langs de snelwegen.

De vereniging van tankstations BETA vreest niettemin dat er in de toekomst een prijzenslag ontstaat. Voorzitter Petra van Stijn wijst op de komst van prijsvechter Tango, die de pompen van moederbedrijf Q8 overneemt. ''Het ligt in de verwachting dat onbemande tankstations langs de snelwegen komen. Dan krijg je langs de snelwegen een prijzenslag'', voorspelt Van Stijn.

Profiteren
Op die concurrentie zitten de 1100 tankstations die onder de BETA-vlag vallen, niet te wachten. Zij profiteren juist van de automobilist die op zoek is naar voordelige benzine.

Tango zegt voorlopig geen plannen te hebben om aan de snelwegen de markt op te schudden. ''Per locatie wordt bekeken of Q8 wordt omgevormd naar Tango, maar langs de snelweg is dat nog niet aan de orde'', zegt woordvoerder Edwin van Walsum. ''De vrees van de marktpartijen is ons echter niet ontgaan.’’

Werkgevers en leasemaatschappijen zetten de zakelijke rijders steeds meer aan de pomp langs de snelweg voorbij te rijden. ''Werknemers moeten ook een bijdrage leveren aan de besparing'', aldus Erik Staat van Leaseplan. Sommige wagenparkbeheerders verbieden het zelfs om aan de snelweg te tanken.

Proef
Een proef onder zestig medewerkers van Leaseplan om de tank juist niet langs de rijksweg te vullen, leverde gemiddeld honderden euro's per persoon besparing op. ''Veel werkgevers zijn bereid om de besparing met hun werknemers te delen, in de vorm van cadeaus'', aldus Staat.

Met de nieuwe XXIMO-mobiliteitskaart worden zakelijke rijders eveneens tot ander tankgedrag aangezet. Via een smartphone en gps-techniek worden zij naar het dichtstbijzijnde, voor hen uitgezochte tankstations gedirigeerd.

Leasemaatschappijen en wagenparkbeheerders zijn volgens XXIMO-directeur Patrick Bunnik enthousiast. ''Het scheelt bedrijven op jaarbasis tienduizenden euro’s aan brandstofkosten, zeven tot acht euro per tankbeurt'', zegt hij.

Bron: Autoweek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten