donderdag 24 januari 2013

Conti wijst met filmpje consument op tekortkomingen bandenlabel

Om consumenten duidelijk te maken dat het EU-bandenlabel niets zegt over wintereigenschappen en daarmee niet geschikt is om de kwaliteit van winterbanden mee te beoordelen, heeft Continental een animatiefilm opgenomen. Hierin word aan de hand van een vergelijking met een voetbalelftal uitgelegd dat individuele kwaliteiten weliswaar belangrijk zijn, maar dat een overall-topscore alleen door teamwork en zorgvuldig op elkaar afgestemde eigenschappen bereikt kan worden. Het EU-Bandenlabel geeft alleen informatie over de rolweerstand, de grip op nat wegdek en het geluidsniveau. Belangrijke wintereigenschappen blijven volgens het filmpje volledig buiten schot. Continental laat weten de doelstellingen van het EU-bandenlabel te onderschrijven: meer veiligheid op de weg en minder milieubelasting.

Indicatie

De bandenfabrikant is echter ook van mening dat het label slechts een indicatie geeft van de eigenschappen van een band. Dit geldt in het bijzonder voor winterbanden. "Het label stelt consumenten namelijk niet in staat specifieke wintereigenschappen als het remvermogen op besneeuwd, ijzig en nat wegdek te beoordelen. Ook zegt het niets over cruciale zaken als het rijgedrag op besneeuwd, droog en nat wegdek", aldus Continental in een persbericht.
Continental adviseert consumenten dan ook om een aankoopbeslissing niet alleen te baseren op het EU-label, maar ook om advies in te winnen bij een bandenspecialist en om onafhankelijke bandentests van bijvoorbeeld de ANWB en de Consumentenbond te raadplegen. Hierin komen in sommige gevallen alsnog de tekortkomingen aan het licht van banden die volgens het label goed presteren.

Bron: Autokompas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten