maandag 28 januari 2013

Productie Bosch directe inspuiting verdubbeld



Directe benzine-inspuitsystemen blijven een snelle marktgroei noteren wat Bosch Gasoline Systems eind vorig jaar een nieuwe productiemijlpaal opleverde: de 50 miljoenste HDEV5-injector en de 10 miljoenste HDP-hogedrukpomp. In 2011 rolden wereldwijd nog 25 miljoen injectoren en 5 miljoen hogedrukpompen van de Bosch-lijnen. Dat betekent dat op een jaar tijd de productie is verdubbeld. De HDP-pomp debuteerde in 2006 in de Ecotec-motor van GM en de HDEV5-injector datzelfde jaar in de Prince-motor van PSA/BMW.

Bosch lanceerde directe inspuiting in 1951 in de driecilinder tweetaktmotor van de compacte auto Gutbrod Superior. Drie jaar later volgde het debuurt voor viertaktmotoren in de legendarische Mercedes-Benz 300 SL Gullwing. Als directe benzine-inspuiting gebruikt wordt in combinatie met turbotechnologie en elektronisch motormanagement kan het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met ongeveer 15 procent verminderd worden, zonder enige invloed op het koppel en de prestaties.
De combinatie turbo-aandrijving en directe benzine-inspuiting laat ook downsizing toe: kleinere motoren die minder brandstof verbruiken en minder CO2 uitstoten. Aangezien steeds meer autofabrikanten voor downsizing kiezen, groeit de internationale markt voor rechtstreekse benzine-inspuiting gestaag. "We verwachten dat tegen 2015 het aandeel van directe benzine-inspuiting in de wereldwijde autoproductie tot 18 procent zal verdrievoudigen", zegt Dr. Rolf Bulander, voorzitter van de divisie Bosch Gasoline Systems.

Bij een homogeen mengsel levert de HDEV5-hogedrukinjector een belangrijke bijdrage tot een optimale en dus zuinige verbranding. Tot zeven apart gepositioneerde injectiegaten laten een flexibel sproeipatroon toe, aangepast aan de verschillende motoren. De hogedrukinjector en de –pomp zijn ontworpen voor een inspuitdruk tot 200 bar. De HDP5-hogedrukpomp kenmerkt zich door zijn compacte afmetingen en een gewicht van nauwelijks 750 gram. Dankzij het gebruik van roestvrij staal zijn de verschillende onderdelen van het directe benzine-inspuitsysteem zeer duurzaam en kunnen zij verschillende brandstoffen aan, waaronder ook ethanol.
Bosch produceert momenteel hogedrukpompen en injectoren in Bamberg en Nürnberg (Duitsland), en in Bursa (Turkije), Wuxi (China), Charleston (VS) en Korea.

Bron: Aftersales Management

Geen opmerkingen:

Een reactie posten