vrijdag 25 januari 2013

Goed nieuws! Vertrouwen van Europese ondernemers keert terug, pessimisme neemt af



De inkoopmanagers bij de Europese bedrijven zijn per saldo nog steeds somber, maar die somberheid neemt wel snel af.

Donderdag blijkt uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Markit dat de inkoopmanagersindex voor de eurozone flink is gestegen, met een vol punt van 47,2 in december naar 48,2 voor deze maand. Een flinke verbetering al is het nog steeds onder het kritische niveau van 50. Daar ligt de grens van toename, dan wel afname van de economische activiteit.

Hoogste niveau

Volgens Markit is de index nu op het hoogste niveau in tien maanden. De score voor januari was ook een stuk beter dan analisten hadden voorzien. De deelindex voor de verwerkende industrie steeg van 46,1 naar 47,5. Bij de dienstensector was er een stijging van 47,8 naar 48,3. Analisten hechten doorgaans grote waarde aan de PMI-index als een voorlopende indicator voor wat er gaat gebeuren in de economie.

Verbetering

Dit cijfer laat zien dat de stemming in de eurozone verder verbetert, zegt analist Aline Schuiling van ABN Amro. 'Dit cijfer bevestigt het idee dat de eurozone in de eerste helft van dit jaar nog pas op de plaats maakt en vervolgens voorzichtig gaat aantrekken. Volgend jaar kan dat proces doorzetten.' Schuiling zegt de duidelijk opwaartse beweging van de PMI-index van meer belang te vinden dan het gegeven dat de waarde van 50 nog niet is gehaald.

Frankrijk

Onderliggend valt op dat de gang van zaken in Duitsland en Frankrijk totaal tegengesteld is. Frankrijk lijkt in het begin van het nieuwe jaar de economie duidelijk te zien verzwakken. Duitsland daarentegen beleeft een bovengemiddelde verbetering. Voor de Franse verwerkende industrie gaat de score van een al zwakke 44,6 naar 42,9. Dat cijfer duidt op een duidelijke contractie. In de dienstensector is er een terugval van 45,2 naar 43,6. De Duitse verwerkende industrie ziet de score gaan van 46,0 naar 48,8. De dienstensector in Duitsland zat met een waarde van boven de 50 al aan de goede kant van de streep. Hier gaat de PMI-waarde van 52,0 naar 55,3.

'Duitsland', zegt Schuiling, 'is in het vierde kwartaal door het dal gegaan, voor dat land voorzie ik dat het herstel nu inzet. De PMI-score bevestigt dat helemaal. Eerder deze week was de ZEW-index al verrassend veel verbeterd. Morgen komt de verwachting van het Ifo af. Ik voorzie ook voor die index een duidelijke verbetering.

Somber

Over Frankrijk is Schuiling somber. 'De PMI-waardes zijn nu wel erg laag. Frankrijk loopt het risico voorbijgestreefd te worden door de landen in de periferie. Portugal, Spanje en vooral Griekenland zijn er al geslaagd hun concurrentiekracht stevig te verbeteren door bezuinigingen op de arbeidskosten. Italië hobbelt daar wat achteraan. In Frankrijk gebeurt nog te weinig. Dus de positie van dat land in het eurogebied dreigt lelijk onder druk te komen.'…

Bron: Financieel Dagblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten