woensdag 2 januari 2013

De afname van de bedrijvigheid in Nederland is vorige maand bijna tot stilstand gekomen.

Inkoper in industrie niet al te somber
Dat beeld komt naar voren uit de vanmorgen gepubliceerde maandelijkse enquête van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers, Nevi. Deze index, die als een betrouwbare indicator voor de conjunctuur geldt, kwam vorige maand uit op 49,6, het hoogste niveau in zes maanden. Een uitkomst van 50 geeft het kantelpunt weer tussen economische krimp en groei.
Kleinste daling van de afgelopen maanden

‘Het blijft nog even kwakkelen’, zegt hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven, in een reactie. De Nevi-index is in de laatste zestien maanden veertien keer onder de grenswaarde van 50 uitgekomen. Alleen in februari en september was er sprake van marginale groei.
De personeelsbestanden bij de productiebedrijven waren in december voor de derde opeenvolgende maand kleiner. Deze laatste daling was echter beperkt en de kleinste van de afgelopen maanden. De bedrijven die een daling noteerden (ongeveer 21% van de panelleden), schreven die over het algemeen toe aan het kleinere aantal ontvangen nieuwe orders en aan de aanhoudende initiatieven voor herstructurering.

Minder pessimistisch

Eind vorige week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat ondernemers in de industrie in december minder negatief waren dan in november. De indicator van het producentenvertrouwen kwam uit op -5,7, vergeleken met -7,0 in november. In de CBS-meting verbeterde de stemming voor de tweede achtereenvolgende maand.
Vorige maand waren ondernemers volgens het CBS vooral minder pessimistisch over de verwachte productie. Het oordeel over de voorraden en het oordeel over de orderpositie verbeterden marginaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten